Versenykiírás

VERSENYKIÍRÁS
Időpont 2024. június 8., szombat, reggel 8.00-tól este 23.00-ig
Helyszín: Kenese Marina-Port, Balatonkenese, Kikötő u. 2.
A verseny célja

Amatőr vitorlásverseny és társasági esemény a hazai fogászati szakmában részt vevők számára. A vitorlázásban járatlanok szakképzett kormányosok segítségével versenyezhetnek a bérelhető hajókon.

Rendező: A-Z Irodacentrum Kft.
Főszervező: Event Organizer Hungary Kft.
Felelős rendező: Litkey Farkas
Versenyorvos: Dr. Bölcsvölgyi Tamás
Szponzorok

DP Hungary Kft.

Résztvevő hajók

Az MVSZ által elismert, nyilvántartott és felmért vitorlás nagyhajók.
Az MVSZ yardstick lista ajánlását figyelembe véve beosztott előnyszám nélkül értékelt kategóriát.

Versenyszabályok

Nemzetközi Vitorlás Versenyszabályok 2017–2020, az MVSZ 2017. évi Általános Versenyutasítása és Rendelkezései, az osztályelőírások és a jelen Versenykiírás.

Nevezés
Nevezési díj
  • 7,00 méter hajóhosszig 45 000 Ft+áfa / hajó
  • 7,00–8,00 méter hajóhosszig 65 000 Ft+áfa / hajó
  • 8,00–10,00 méter hajóhosszig 85 000 Ft+áfa / hajó
  • 10,00 méter hajóhossz felett 105 000 Ft+áfa / hajó

Helyszínen történő nevezés esetén 10% felár!

Kísérőjegy

4.000 Ft, mely tartalmazza a belépést az eseményre és az esti rendezvényen való részvételt.
Karszalag használata kötelező!

Versenyprogram

8.00–9.30 óra: nevezés, versenyutasítás, matricák, welcome-csomag átvétele
9.30 óra: kormányosértekezlet
10.00 óra: kihajózás a kikötőből
11.00 óra: a verseny rajtja
15.00 – 16.00 óra: tervezett célba, illetve kikötőbe érkezés
16.00 – 16.30 óra: sajtófal előtt csapatfotózás
16.30 – 18.00 óra: díjkiosztó, fogadás, vacsora
18.00 órától: zene (DJ Tomka Krisztián), tánc

 

Infovonal: Litkey Farkas Tel.: +36 20 922 7461; e-mail: farkas@litkeyfarkas.hu
Rajtidő, kategóriák
I. kategória: 105-ig
II. kategória: 100-104
III. kategória: 95-99
IV. kategória: 90-94
V. kategória: 85-89
VI. kategória: 80-86
VII. kategória: 75-79
VIII. kategória: 70-74
IX. kategória: Nautik 12 Racer, Lisa, többtestű 26  láb vagy az alatt
X. kategória: Libera A
XI. kategória: Többtestű 26 láb felett
Rajt: 11 óra
Rajt: 11 óra 5 perc
Rajt: 11 óra 10 perc
Rajt: 11 óra 15 perc
Rajt: 11 óra 20 perc
Rajt: 11 óra 25 perc
Rajt: 11 óra 30 perc
Rajt: 11 óra 35 perc
Rajt: 11 óra 20 perc
Rajt: 11 óra 25 perc
Rajt: 11 óra 35 perc

A IX-XI. kategória egy körös pálya esetén plusz fél kört (BYCF bója) vitorlázik, két körös pálya esetén plusz egy kört, három körös pálya esetén plusz 1,5 kört vitorlázik.

Rajteljárás

Figyelmeztető jelzés 5 perccel a rajt előtt: „V” lobogó felhúzása, hangjelzés. Előkészít jelzés 4 perccel a rajt előtt: „P” lobogó felhúzása, hangjelzés. Egy perccel a rajt előtt: „P” lobogó lehúzása, hangjelzés. Rajt: „V” lobogó lehúzása, hangjelzés.

Ezen rajteljárás során az egypercesben is kívül lehet a versenyző a rajt vonalon, csak arra kell vigyáznia, hogy a rajtlövés pillanatában a vonal mögött legyen. A korai rajtos hajó – amelyet egy „X” lobogó felmutatásával és hangjelzéssel jelez a rendezőhajó – úgy javít, hogy vissza vitorlázik a vonal mögé, és szabályosan elrajtol. Nem kötelező a rendezőhajót vagy a bóját kerülni.

Az előkészítő jelzéstől a rajt után 3 percig tiltott a gennaker és a spinnaker) használata. Ezen előírás megszegőit a versenyrendezőség óvástárgyalás nélkül köteles kizárni a futamból.

Versenypálya

Balatonkenese (Kenese Marina-Port)- Balatonkenese (BFYC)-Aliga- Balatonkenese (BFYC)-
– Balatonkenese (Kenese Marina-Port) 3.kör
A pályajelek balkézről kerülendők, kivéve a Kenese (BFYC)  Kenese Marina-Port felől, amikor azt jobbkézről kell kerülni.

Limit idő: 

A kilencedik – tizedik kategória hajóinak kivételével, minden körben az első hajó átfutása után 30 percig lehet tovább vitorlázni a következő körre. Azok a hajók, akik a limit idő után érkeznek vissza, rövidebb pályát teljesítenek, Kenesén befutnak és értékelve lesznek, kategóriában és abszolútban is, a teljes pályát vitorlázók mögött.

Pályajelek

Felfújt színes bóják. Kenesén (Kenese Marina-Port) a kikötőtől kb. 200 méterre dél-nyugatra Balatonkenese (BFYC) a kikötőtől kb. 400 méterre, dél-nyugatra, Aligán a kikötőtől kb. 200 méterre nyugatra.

Értékelés

Befutási sorrend alapján. Az abszolút győztes elnyeri a Dental KUPÁT. A kategória győztesek éremdíjazásban részesülnek. A 9-10. kategóriát összevontan értékeljük. A díjak átadása Kenesén a Kenese Marina-Portban a verseny után történik.

Díjazás, díjkiosztás

Tervezett időpontja szombaton 16:30 – 18:30.
A díjakat a verseny támogatóinak képviselői adják át a futam után egy fogadás és zenés este keretében.

Egyéb rendelkezések
  • Minden részt vevő hajónak rendelkeznie kell érvényes felelősségbiztosítással.
  • Minden részt vevő hajónak rendelkeznie kell az előírt felszerelési tárgyakkal és biztonsági felszerelésekkel.
  • A versenyzők kötelesek a Rendező által előírt reklámokat viselni.
  • Az esetleges óvásokat a Rendező egy személyben bírálja el. Az óvási szándékról azonnal értesíteni kell az óvott hajót, viselni kell az óvást jelző lobogót, továbbá a befutásnál be kell jelenteni a versenyvezetőségi hajónál, és meg kell győződni arról, hogy azt tudomásul vették. Az óvást a versenyvezetőségi hajó kikötését követő egy órán belül írásban is be kell adni a versenyvezetőnél.
Szavatosság kizárása

A részt vevő hajók teljes legénysége maga felel biztonságáért, mind a rendezvény szárazföldi eseményein, mind a vízen, és ezt a felelősséget sem a jelen Versenykiírás, sem a Versenyutasítás, sem bármilyen egyéb rendelkezés nem korlátozza.

Minden hajó felelős személye, illetve legénysége maga dönt arról, hogy a hajó, illetve a legénység képzettsége alkalmas-e az adott időjárási viszonyok között a versenyen való részvételre. Azzal, ha a hajó kihajózik a kikötőből, megerősíti, hogy mind a hajó, mind pedig a legénység alkalmas az adott időjárási viszonyok közötti versenyzésre. Minden hajónak rendelkeznie kell az előírt értékű (5 000 000 Ft) felelősségbiztosítással. A vonatkozó jogszabályok által megengedett keretek között a versenyen való részvétellel kapcsolatban, vagy annak folyamán előforduló személyi sérülésekért vagy halálesetért és vagyoni károkért, veszteségekért a versenyt rendező szervezet, annak munkavállalói, tisztségviselői vagy megbízottjai, illetve alvállalkozói semmilyen felelősséget nem vállalnak. A hajók biztosításának és a biztonsági előírások betartásának rendező általi ellenőrzése a sportszerű versenyzés célját szolgálja, és nem mentesíti a résztvevőket a vonatkozó szabályok – a résztvevők saját felelősségi körében történő – követése alól.

A Nevezési lap aláírásával és/vagy elektronikus úton történő elküldésével a hajó felelős vezetője kijelenti, hogy a versenyre és a vízi közlekedésre vonatkozó szabályokat és előírásokat ismeri, azokat tudomásul vette, a felelősségi körébe tartozó személyekkel ezeket ismerteti, illetve az esemény teljes időtartama alatt mind a vízen, mind a szárazföldön betartja és betartatja.

Jó szelet!